Home » Mannengroep Deventer

Mannengroep

Wat: een cirkel van mannen rond een vuur
Waarom: je ervaart steun van broeders, je hebt lol, je leert over jouw gedrag en doelen in het leven, je bent lekker buiten onder het wakend oog van Grootmoeder Maan
Waar: een mooie locatie aan de Ijssel
Wanneer: maandelijks, volle maan, van 19.30 tot circa 21.30 uur
Wie: alle mannen vanaf 18 jaar uit Deventer e.o. (maximaal 10)

Hoe werkt het?

Wie wil, komt om 18.30 uur. We delen en eten dan samen (pot luck). Voor het vuur neemt iedereen zelf onbehandeld hout mee. Om 19.30 uur starten we met een kleine meditatie en een rondje: hoe zit je erbij? Daarna kan een man iets inbrengen. De anderen luisteren respectvol en zorgen voor een veilige bedding. Heb je een gedicht of korte inspirerende tekst die je wilt voorlezen of bespeel je een instrument? Leuk! We eindigen de avond rond 21.30 uur met weer een kleine meditatie en een rondje: wat neem je mee? Wie wil, kan nog even tot 22 uur blijven. De laatsten ruimen de vuurplaats op. 

Vuur reinigt en vernietigt. Elke cirkel is er de mogelijkheid om wat jij kwijt wilt in het maanvuur te gooien (bij voorkeur op een papiertje, geen milieu vervuilende voorwerpen). 

Wat voor soort groep is het?

Er zijn verschillende soorten mannengroepen. In deze cirkel kijken we wat de avond brengt. Er is geen serie met thema’s. We werken met de hardop naar elkaar uitgesproken intentie om 1 jaar maandelijks deel te nemen. De ervaring is namelijk dat een gezamenlijke reis door de seizoenen heen meer oplevert. De intentie doet ook recht aan het vertrouwen dat we elkaar geven en de moeite die dat soms kost. We nodigen je ook uit om je te laten horen en zien, juist als je het spannend vindt. Dáár zit de groei. Alle onderwerpen en emoties zijn welkom.

De cirkel is een initiatief van Allard van den Brink. Jaap Herforth ondersteunt de cirkel en initieert zo nodig een bewustwordingsoefening of lijfwerk. We doen af en toe rituelen en laten ons inspireren door o.a. de mannelijke archetypen Koning, Krijger, Magiër en Minnaar en mythische verhalen.

Uiteraard blijft alles wat gezegd wordt vertrouwelijk. De cirkel is alcoholvrij. We geven elkaar vooral terug wat de sharing of het gedrag van de ander met ons doet. Met adviezen zijn we terughoudend. Die kunnen ontaarden in verbale discussie en competitie. Daar zijn mannen iets te goed in. Alleen op verzoek van een inbrenger geven we een tip (als je die hebt). Hetzelfde geldt voor ongevraagde hulp. Hoe goed bedoeld ook, dat kan een gevoel van ongelijkheid geven en gaat voorbij aan de veerkracht die elke man heeft.

Wat vragen we van deelnemers?

Bij aanmelding de bereidheid om:

 • telefonisch toe te lichten wat jouw intenties zijn en hoe je tegen de regels aankijkt
 • 1 keer deel te nemen (dit is bedoeld om van beide kanten te verkennen of er een match is)
 • na 1 keer de intentie uit te spreken om je voor 1 jaar aan de groep te verbinden en alle cirkels bij te wonen

Bij deelname de bereidheid om:

 • in geval van eventuele afwezigheid dit vooraf te melden
 • zorg te dragen voor het vuur (toerbeurt), de plek en de groepsleden
 • steeds jouw eigen aandeel in wat je inbrengt te willen zien en je daartoe te beperken
 • om terughoudend te zijn in je reactie op de inbreng van anderen, tenzij je hierom wordt gevraagd (dus vooral actief luisteren, meeresoneren, meeleven)
 • discreet om te gaan met de informatie die via anderen tot je komt
 • respectvol te willen en kunnen spreken over anderen (waaronder eventuele partners)
 • te conformeren aan een alcoholvrije cirkel

Praktisch

 • Gratis parkeren
 • Kleed je naar de weersomstandigheden (tip: beter te warm en altijd rekening houdend met regen en wind)
 • Neem je eigen stoeltje, hout en eventueel eten, bord, mok en bestek en (alcoholvrij) drinken mee
 • Bedenk vooraf je inbreng en wat je aan het vuur wilt geven
 • De investering bedraagt € 60 per jaar, vooruit te betalen. Dit is voor de onkosten en wordt niet gerestitueerd als je tussentijds stopt

Meer weten?

Als je overweegt om eens te komen kijken of vragen hebt, neem dan gerust contact op!

Wil je eerst eens weten wat mannen zo al uitspoken in een groep? Mannenwerk voor dummies >>

Voor partners

Een mannencirkel gaat indirect ook over de vrouwen (of mannen) naast de man. Over jullie wordt soms gepraat. Gebeurt dat, dan kijken deelnemers vooral naar zichzelf en hun eigen verantwoordelijkheid. We noemen geen namen en spreken met respect. Wat ze ontdekken, nemen ze mee in de relatie met jou. Wil jij meer zicht op jouw deel? Informeer dan eens bij:

Dé man of dé vrouw bestaat niet. Hoewel we in de cirkel vooral met mannelijke, archetypische energie werken, respecteren we genderdiversiteit. Alle mannen zijn welkom.

Data 2020

Zondag 9 februari

Maandag 9 maart

Woensdag 8 april

Donderdag 7 mei

Vrijdag 5 juni

Zondag 5 juli

Maandag 3 augustus

Woensdag 2 september

Donderdag 1 oktober

Zaterdag 31 oktober

Maandag 30 november

Woensdag 30 december