Midwinteravond 21 december 2022, 19.30 - 22 uur, Apeldoorn

Basis

In de basistraining werken we met het model van de innerlijke familie. Elk familielid staat voor een aantal gedragingen. Het jongetje is speels, het meisje is gevoelig, de man geeft focus en de vrouw weet wat er écht toe doet. We besteden hieraan 4 avonden. We gaan daarbij op zoek naar welke stukken vroeger bij jou niet gezien mochten worden. Vaak leidt het (onbewuste) verdriet hierover in de volwassenheid tot problemen in relaties, vaderschap of loopbaan. Die onbelichte stukken hangen samen met de boodschappen van onze opvoeders. Denk bijvoorbeeld aan doe normaal, wees sterk, val vooral niet op of je mag er alleen zijn wanneer je wint. In de training staan we zeker stil bij uit welk nest jij komt.

De innerlijke familie is een manier om effectief gedrag te ontwikkelen. Je leert wanneer je een jongetje, meisje, man of vrouw moet inzetten. 

De basistraining is een reis naar binnen. We praten, maar minstens zo belangrijk is dat we voelen. Daarom bevat het programma regelmatig kleine meditaties of lichaamsoefeningen. Ons lijf onthoudt namelijk (heftige) emoties. 

Op de 8e avond vieren we het einde van de gezamenlijke reis. Na de training kun je, in overleg met mij, overwegen om de vervolggroep te doen.

In de basisgroep werken we met tussentijdse ontmoetingen. Niet verplicht, wel aan te raden. Je spreekt met iedere man een keer apart. Hapje eten, wandelen. Wat jullie willen. Door deze ontmoetingen leer je elkaar nog beter kennen en kan je verder oefenen met dingen als focus (maak je tijd vrij) en weerstand (sommige mannen vind je misschien spannend). 

Vervolg

De doorgaande groep appelleert aan je zelfstandigheid en je intentie om verder te gaan met jouw thema(s) uit de basistraining. Het sleutelwoord is daarbij 'kwetsbaarheid'. Alleen door jezelf te laten zien ontmoet je de andere mannen. Zo kunnen we elkaar spiegelen. Net als bij de basistraining ben je welkom met al je gedachten en gevoelens. Juist de dingen die je eng of een tikje beschamend vindt bevatten belangrijke informatie.

Een ander belangrijk aspect van de vervolggroep is dat je het aandurft om geraakt te worden door wat er gebeurt of wat andere mannen zeggen. Als dat gebeurt, dan is de kunst om jouw gevoelens niet op de andere mannen te projecteren, maar te gebruiken voor zelfinzicht en groei. Om die reden is de basistraining een voorwaarde voor de vervolggroep.