• Viering International Men's Day
  • 19 november 2022, 10 - 17 uur
  • Apeldoorn

Dansen tegen PSA

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 08:52

Feed, fuck en fight. Daar draait het leven om. Ook op de werkvloer. Waar dit artikel heengaat? Naar je broek. Of rok, zo je wilt.

Wat daar in zit doet er niet toe. De vraag is of jij voelt dát het daar leeft. Gewoon, terwijl je werkt. Het antwoord is waarschijnlijk nee. Voordat we de deur uitgaan of het beeldscherm openklappen, hangen we de boel aan de kapstok. Volkomen neutraal doen we ons werk. Mooi niet. We blijven apen. Of, zoals therapeute Esther Perel het iets beschaafder zegt: “we nemen nou eenmaal onze seksualiteit mee naar het werk”.

Gevoelens van aantrekking, afkeer, onzekerheid en schaamte sturen ons gedrag ook op de werkvloer. Meer dan we denken. Tijd dus voor leidinggevenden om hun medewerkers en zichzelf helemaal als mens te zien. He-le-maal. Er zijn harde euro’s mee te verdienen.

Personeel dat zich geen raad weet met al die gevoelens presteert minder. Hun energie lekt weg naar vermijding of naar afkeuring van anderen, zichzelf, speelsheid of creativiteit. En wie kent niet een weinig productieve collega die vooral grapt en flirt om zijn (haar) onvolwassenheid te maskeren? Als dat omslaat naar seksuele intimidatie, dan is het pas echt ‘kassa’, zeker wanneer mensen langdurig uitvallen.

Beleid op psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is verplicht en nodig. Maar we maken meer meters als we Perels woorden serieus nemen. Hoe dan? Door medewerkers te verleiden - excuses le mot - om meer in hun lichaam te landen, vooral onder de navel. Dáár zit onze levensenergie. Iemand die zijn natuur accepteert is minder geneigd tot ongewenste omgang. Dus, stimuleer dansen en spelen. Organiseer een flirt clinic. Huur een lichaamsgerichte therapeut in. Er zijn zat werkvormen voor groepen. Is zo’n teamuitje 2.0 spannend en ongemakkelijk? Tuurlijk, en veiligheid van het personeel moet voorop staan.  Maar juist door niet meer om het thema heen te denken vergroten we de veiligheid.

 

P.s. Geschreven alsof er geen corona is

 

Spelen vermindert het risico van stress op de werkvloer

«   »