Mijn stijl

Ik help je graag om contact te maken met je kracht en kwetsbaarheid. Dat verbetert immers jouw relaties met anderen. Mensen omschrijven mij als rustig, nuchter en opmerkzaam. Ik neem jou hartstikke serieus, maar we mogen best om onszelf lachen. Ik ben recht op de man, houd dingen graag eenvoudig en noem de beestjes bij de naam. Vanuit mijn eigen ervaring ben ik extra alert op depressie.

Levensloop

Ik deed er jaren over om te snappen wat man-zijn voor mij betekent. Welke reis heb ik achter de rug?

Vroege jeugd

Ik was een buitenbeentje. Andere jongens betrokken mij niet bij hun spel. Ik was te verlegen om mij ertussen te wringen. Vanwege mijn Duitse vader werd ik zelfs gepest. Daardoor trok ik mij nog verder terug en praatte ik niet over mijn gevoel.

Doorbijten

Thuis kreeg ik waarden mee als discipline, degelijkheid en hard werken. In de puberteit verkende ik nauwelijks grenzen. Als man deed ik vooral wat nodig was en wat ik dacht dat je als man behoorde te doen. Niets leek mij te raken, terwijl ik heel onzeker was. Andere mannen ontweek ik.

Mannencoach Jaap Herforth rust uit tijdens een wandeling in Oost-Duitsland

Dieptepunt

Dit moest natuurlijk fout gaan. Rond mijn veertigste was ik moe en gefrustreerd. Ik kwam in een identiteitscrisis over mijn man-zijn terecht. Dat veroorzaakte een echtscheiding en een stevige depressie. Ik ervaarde beiden als een totale afgang, zo zeer zelfs dat ik suïcidaal werd.

Vrouwelijke zorg

Met de hulp van een kundige therapeute werkte ik hard aan mijn herstel. Daarnaast schreef een (mannelijke) psychiater mij medicatie voor. Het viel mij op dat mijn humeur niet altijd bij de therapeute, maar wel bij hem verbeterde. Op de een of andere manier deed zijn jongensachtige, maar betrokken manier van contact mij goed.

Broeders

Eenmaal hersteld, besloot ik daarom aan mannenbijeenkomsten mee te doen. Het verbaasde mij hoeveel mannen in hetzelfde schuitje zaten. We hadden allemaal te hard gewerkt en te weinig gevoeld. We waren eenzaam omdat we vriendschappen verwaarloosd hadden of omdat we andere mannen vooral als concurrenten zagen. Ik bleek niet de enige die het stukje ‘man tot man’ in de hulpverlening miste. 

Bewegen

Maar ik ontdekte ook dat mannen vaak zo geremd en gepantserd zijn dat we juist naar ons lichaam moeten gaan luisteren. Praten is niet genoeg. Terugkijkend knapte ik het meeste op van bewegen en ‘zijn’ met andere mannen. Een krijgsdans doen, wandelen, samen een vuurstapel bouwen of een hug geven. Zo kwam er van alles bij mij aan de oppervlakte. Het resultaat was dat ik nu veel krachtiger ben en toch in contact blijf. 

"Ik stopte met mijzelf te overschreeuwen en groot te houden"

Mannen op missie

In 2018 ging ik bij een mannengroep assisteren. Later volgde ik een coachopleiding. Daar vielen nog meer stukjes bij elkaar. Ik wist al dat veel mannen graag een doel hebben. Hebben ze dat niet, mogen ze geen man zijn of zijn ze uit contact met hun mannenkracht, dan lopen ze vroeg of laat vast. 

Weetjes

  • Ik woon samen
  • Ik heb drie dochters 
  • Ik ben 5 x bonus-opa
  • Ik houd van o.a. trail running, wandelen, yoga, houtsnijden en stevige rock
  • Ik voel mij verbonden met de wolf als krachtdier
Het krachtdier van Yourmove Coaching is een wolf en die heeft Jaap Herforth zelf  uit hout gesneden

Trainingen en opleidingen

Lichaamsbewustzijn voor professionals in de zorg (Principium Zelfzorg / INNcontact)

Bouw een bloeiende praktijk (Ingrid Beerse)

Vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit (LIVP)

Basiscoaching (HBO, Sonnevelt)

InitiatieManZijn (Instituut Venwoude)

Jaargroepen voor mannen (Instituut Venwoude / Gerrit Nellissen)

Jaartraining tantra (gemengd, Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden)

Kennismaking met tantra (gemengd, Helios)

Training morele oordeelsvorming (Governance & Integrity)

Mannelijke seksualiteit / hakadans (The Potential School)

Biodanzaweekenden (gemengd, o.a. Robert de Jong)

Training Kommunicatie/Interactie/Management (Van Harte & Lingsma)

Kom in je kracht (Pep Degens / Schoonderwoerd)

Training management drives

Uiteraard blijf ik mijzelf ontwikkelen. Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn >>

Gedragscode

Ik houd mij aan de IEC (Internationale Ethische Code). Deze bevat richtlijnen over hoe je als beroepscoach omgaat met thema’s als integriteit, professioneel en excellent handelen, contractering, (eigen) verantwoordelijkheid en vertrouwelijkheid.  Meer informatie >>