• Viering International Men's Day
 • 19 november 2022, 10 - 17 uur
 • Apeldoorn

10 tips om vredig in te slapen

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 09:45

Toen ik nog een Jaapje was, keek ik naar de Familie Knots op televisie. In de jeugdserie zat een knorrige opa. Waarom worden mensen narrig op hun oude dag? Vaak heeft dat - naast gezondheidsproblemen - met spijt te maken. Om het verdriet te maskeren zijn ze boos. Op het leven, op zichzelf.

Oude man kijkt met spijt

Google tovert vooral films over oude, chagrijnige mannen tevoorschijn. Zou dat toeval zijn? Jack Lemmon en Walther Matthau zijn grumpy, old men in de gelijknamige film (1993). Clint Eastwood is sterk verzuurd in Gran Torino (2008). Dichter bij huis vertolkte Rolf Lassgård een verbitterde man die vooral dood wil in het Zweedse A man called Ove (2015). Onze eigen Johnny Kraaykamp senior mag natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Hij haalde in diverse rollen als sarcastische, oude man het bloed onder de nagels van de andere personages vandaan.

Uit onderzoek weten we waar mensen spijt van hebben. De Australische verpleegster Bronnie Ware wordt veelvuldig geciteerd. Zij bundelde haar ervaringen met oude, terminale patiënten in 2012 tot een boek.

Weten wat mensen betreuren aan het einde van hun leven wijst ons de weg. In de top tien staat een niet zelfgekozen leven leiden op nummer één. Zo belangrijk is het dus om uit te vinden wat jouw talenten zijn en te gaan voor wat bij jou past. Dit staat er in de top tien:

Had ik maar

 1. mijn eigen leven geleid en niet het leven dat anderen van me verwachtten 
 2. niet zo veel gewerkt
 3. mijn gevoelens maar vaker getoond
 4. mijn vriendschappen beter onderhouden
 5. mijzelf maar meer toegestaan om gelukkig te zijn
 6. vaker ‘ik houd van je’ gezegd
 7. vaker mijn mening gegeven (in plaats van te zwijgen en boos te zijn)
 8. mijn ruzies bijgelegd
 9. meer risico genomen
 10. mijzelf beter verzorgd

 

Het is aan jou. Je kan elke dag opnieuw beginnen


«   »