Maak je dochters relatievaardig

Papa’s kleine meid(en). Ik heb er drie. Uitgevlogen, met een eigen wil en mening. Super om te zien wat ze van hun leven maken. Hoe ze zich inzetten voor wat hen zorgen baart. En ja, af en toe krijg ik ook een spiegel voorgehouden.

Meisjes die veilig met hun vader gehecht zijn gaan gezonde relaties met mannen aan. Een vader is de eerste man in het leven van een meisje. Naar hem kijken ze. Of hij durft te laten zien dat hij moeder lief vindt en haar respecteert, of hij mee naar zwemles gaat en of hij aanwezig blijft als iets spannend is. Met haar, in het gezin of – let op! – in hemzelf.

Tuurlijk doen meisjes dat niet bewust, maar het gebeurt wel. Daarom is mannenwerk ook altijd een beetje vrouwenwerk. Wanneer een man in de groep over zijn relatie begint, gaat het over zijn 50 procent. De andere helft is toch echt van de vrouw en daarin speelt haar vader een rol. Misschien heeft zij de man gekozen omdat zijn tekortkoming op die van haar vader lijkt. Wel zo veilig, hoe gek dat ook klinkt. Of misschien vertrouwt ze hem nooit helemaal en houdt ze altijd een achterdeurtje open. Dat doet iets in de liefde.

Best een verantwoordelijkheid dus, een dochter opvoeden. Maar maak het niet spannender dan het is. Met aanwezig zijn, ook emotioneel, kom je een heel eind.