Lachen om jezelf

Ik heb niet zo vaak de slappe lach. Zo ben ik nou eenmaal gebakken. Dit is dus een zeldzame foto. Gemaakt een week of drie geleden.

Veel mannen verwachten in de groep alleen maar zware gesprekken. Nee joh! We hebben ook lol. Lachen versnelt helingsprocessen, weten artsen en CliniClowns. Humor en spiritualiteit gaan prima samen. Sterker nog, ze kunnen niet zonder elkaar. Waarom denk je dat de Dalai Lamai wel eens ondeugend in de camera kijkt?

Met mijn zelfspot verklein ik de afstand tussen mij en de mannen. Een welgemikte ondeugende zin maakt hun innerlijke jongetjes wakker. Dan móet er soms eerst gekeet worden voordat we verder gaan.
Weet je wat zo gaaf is? In al die jaren heb ik niet meegemaakt dat een man ten koste van een andere man lachte. Nooit hoefde ik in te grijpen. Zeker, we steken wel eens de draak met elkaar, maar altijd vanuit het liefdevolle besef dat we allemaal onze eigenaardigheden hebben. Ik en mijn assistent niet uitgezonderd.