Succes

Wat een mooie spiegel kreeg ik voorgehouden! 

Hulpverlening gaat over problemen en pijn. Nogal wiedes. In de mannentraining praten we bijvoorbeeld over belemmerende overtuigingen. Die komen uit onze jeugd. Als jongetje leerden we ons aanpassen. Als ik dit of dat doe, dan krijg ik waardering en liefde.

Later zit ons dat in de weg. Het handboek voldoet niet meer en werkt zelfs averechts. Wees altijd sterk, totdat je burn-out bent. Doe maar gewoon, totdat alle plezier uit je leven weg is. Het fnuikende is dat die geboden en verboden geïnternaliseerd worden en als zodanig nauwelijks meer herkenbaar zijn.

Dus speuren wij dat handboek op en geven het terug aan de voorouders. Maar niet deze man. Hij had een toffe jeugd gehad en kon niet bedenken wat hem nu dwarszit. Waar of niet, ik werd geraakt door de kracht van zijn woorden. Het is belangrijk om te beseffen dat die overtuigingen echt niet alleen maar kommer en kwel veroorzaken. Zie ze als kwaliteiten die ons ook succes brengen.

Zo heb ik lang de stoïcijnse houding van mijn vader vervloekt. In relaties hoorde ik vaak dat ik best wat toegeeflijker en emotioneler mocht zijn. Dat gaat beter en inmiddels ben ik zelfs dankbaar voor de werkcompetentie om rust te brengen, te de-escaleren en te blijven staan als het spannend wordt.