Mediteren op je (weer)zin

Het voelt niet goed, dus houd je de boot af. Typisch jaren zeventig van de vorige eeuw. Je weet wel: macrameeën, alles oranje of bruin en iedereen een sansevieria voor het raam.

Lekker makkelijk, dat ‘voelt niet goed’. Als omstander moet je maar raden naar wat er echt aan de hand is. Inmiddels weten we dat gevoelens soms ook het resultaat van onbewuste gedragspatronen zijn. Dus terwijl jij denkt dat de ware ik spreekt, zijn gewoon je ouders, meesters en juffen aan het woord.

Simpelweg iets leuk of niet leuk vinden is een slechte raadgever en zet je heus niet altijd in de actiestand. Ik ben met djembé begonnen. Dat had wel wat voeten in aarde. Op een teamuitje vermaakte ik mij vier jaar geleden machtig met die trommel. Reden om eens een proefles te nemen, zou je zeggen. Helaas. Ik beeldde mij in dat ik geen tijd had, te oud ben of dat ik eerst mijn klusjes moest doen voordat ik mocht spelen. Een YouTube-filmpje tikte mij eruit. Het geluidsdichte hok in de garage is klaar.  

Op de werkvloer gaat het net zo. Zodra je de drang voelt om op die klus of baan af te stormen of juist dingen blijft uitstellen, dan moet er belletje gaan. In tantra - een boeddhistische stroming - leer je om de golfslag van het verlangen of de weerzin te negeren en je te concentreren op het diepe water. Daar zit voor jou het antwoord.

 

Is dat moeilijk? Welnee. In zeven stappen

  1. Ga op een stille plek zitten. Losse kleren. Sluit je ogen.
  2. Vergroot helemaal uit waarom je bijvoorbeeld echt bij dat bedrijf weg wilt
  3. Schrijf in steekwoorden de redenen op.
  4. Wees precies. Waar vlucht je van weg? Wat idealiseer je?
  5. Kies de reden die je het meeste raakt.
  6. Probeer eens 5 minuten op die reden te mediteren en ontdek wat er uit de diepte komt.
  7. Is er iets veranderd?
Jonge vrouw zit te mediteren