Zelfvertrouwen

‘Was ik maar dat jongetje van toen.’ Ik hoor het wel eens een man in de groep verzuchten. Hij denkt terug aan een kereltje dat blij met zichzelf is, in zijn fantasieën opgaat en zich verwondert over alles wat het leven en de natuur op zijn pad brengen. Aan de tijd dat hij zich niet alleen voelde.

Eenzaamheid onder mannen wordt vaak gerelateerd aan het uit verbinding met anderen zijn, ook binnen een relatie. Letterlijk, bijvoorbeeld door hard werken, en doordat zij zichzelf niet kwetsbaar opstellen en de interesse van andere mensen op een gegeven moment verflauwt.

In de mannengroep leg ik dat uit aan de hand van de innerlijke familie. Het Meisje smacht naar contact, maar de Man houdt dat tegen. ‘Niet aanstellen’. Het voorgeschreven recept is dan om te leren voelen en te onderzoeken welke geboden en verboden uit de opvoeding tot bijvoorbeeld de overtuiging leiden dat ‘mannen redden zich prima in hun eentje.’

Toch is een net zo belangrijke stap om het innerlijke Jongetje te activeren. Zijn zelfvertrouwen, jeugdige moed en onbezorgdheid compenseren een overheersende Man. Relatieproblemen, somber of bijna burnout? Vergeet dan niet om ook weer te gaan spelen. Volg die ingeving, ga knutselen, word vies, kijk naar die flauwe comedy (zonder je partner!), ga dansen.

Hoe pak je dat aan? Stel je jezelf de vraag wat jij nou écht wil. Niet over nadenken (dat is de Man). Gewoon doen!