Geaard leiderschap

Als coach ben ik nooit ‘af’. Om stevig te blijven staan ga ik regelmatig terug naar de schoolbanken. Onlangs liet ik mij opfrissen over het belang van lichaamsbewustzijn.

Dat gegrond zijn en contact met mijn lijf hebben is reuze relevant voor mijn rol in de mannengroepen én als leidinggevende bij een grote organisatie. In de bijscholing maakte ik opnieuw mee dat woorden betekenisloos zijn wanneer we ons lichaam negeren. Dat heeft namelijk ook wat te zeggen.

Een goede leider weet dit. Hele dagen zittend vergaderen, van hot naar her rijden, al bellend een broodje bij de benzinepomp, ’s avonds nog even het personeel mailen, nooit eens op je gemak een praatje maken of luisteren. Hartstikke cliché, maar zo niet dus.

Ik gun alle mannen dat ze meer kunnen zakken. Naar hun hart, buik, bekken en hun voeten. Even geen ‘talking head’ en gewoon voelen. Da’s fijn! Als het weer het toelaat, dan doen we daarom in de groepen bijvoorbeeld een loopmeditatie zonder schoenen. Lekker het frisse, natte gras onder de teentjes, takjes of het restant van een molshoop.
Hoe stevig sta jij? Kunnen aarden is een belangrijke competentie wanneer je leidinggeeft. In loondienst, als ondernemer of in de politiek. Ja, het kost tijd, maar dat verdien je ruimschoots terug doordat je veel betere beslissingen neemt.