Vrouwenlijn

Moederdag: we vieren het, maar in de coaching worden van oudsher vaders gezien als degenen die een jongen pas echt op het leven voorbereiden. Dat doet de rol van de moeder tekort. Uit onderzoek zou zelfs blijken dat jongens die door een vrouw (of vrouwen) worden opgevoed zich niet anders ontwikkelen dan jongens met een vader en een moeder.

De moederlijn is voor mannen net zo belangrijk als de vaderlijn. Het verrijkt en heelt wanneer we ons met de voormoeders verbonden voelen.  

Mijn Duitse oma van vaderskant heb ik één keer ontmoet. Toen was ik al jongvolwassene. Oma van moederskant overleed toen ik nog een peuter was. Oudtantes waren er ook niet meer. 

Toch had ik als jongetje wel degelijk de energie van vrouwen om mij heen. Mijn tante van moederskant woonde naast ons. Ze was kinderloos en voedde mij een beetje mee op. Ik heb goede herinneringen aan haar. Via de verhalen van mijn vader maakte ik kennis met mijn Duitse overgrootmoeder. Zij moest vlak na de oorlog hem  en twee andere kleinkinderen alleen opvoeden. Mind you, toen was ze al de zestig gepasseerd.

Op Moederdag eer ik al deze vrouwen uit mijn familie, met een speciaal plekje voor mama uiteraard.